Infographic laten maken Rotterdam

Door André Snoei en Helma van den Berg

Kleurgebruik is van essentïeel belang bij een leerzame infographic laten maken

Kleur maakt ons leven mooi. Met infographic design kun je door het gebruik van kleur zaken benadrukken of juist verbloemen. Maar, hoe draagt kleurgebruik bij aan beter leren in een infographic? Wij gebruiken kleur heel bewust bij het maken van onze infographics. Daarbij starten we altijd met de huisstijl van de opdrachtgever. Op basis van kleurtheorie en onderzoek  maken we op maat een kleurenschema die past bij jouw bedrijf. Hoe we dit doen? onderstaand 6 punten op een rijtje. Bekijk onder de tekst ook de infographic: De kracht van kleuren in (e)learning infographics.

De belangrijkste zaken op een rijtje:

1. Kleurgebruik bij het maken van een een (e)learning infographic om de aandacht te trekken

Kleur kan verveling en passiviteit verminderen. Talrijke studies hebben aangetoond dat wanneer ontwikkelaars kleuren gebruiken om een ​​bepaald kenmerk te benadrukken de aandacht toeneemt. Hierdoor worden feiten en cijfers beter onthouden. Warme kleuren bereiken dit doel het beste. Vooral rood valt bij zorgvuldig gebruik op en trekt onmiddellijk de aandacht.

2. Met kleur in een infographic verbeter je de leesbaarheid

Kleurgebruik kan de leesbaarheid van de content van de infographic met wel 40% verbeteren. Zwart op wit is het makkelijkste leesbaar maar harde kleuren (rood, oranje en geel) zijn beter zichtbaar. Harde kleuren hebben de eigenschap objecten groter en dichter bij te laten ervaren. Zachte kleuren (violet, blauw en groen) zijn minder zichtbaar en zorgen dat objecten kleiner en verder weg lijken.

3. Maak gebruik van strategische kleuren

Wees spaarzaam met sterke, heldere en opvallende kleuren in je infographic. Hiermee voorkom je dat teveel onderwerpen tegelijk om aandacht vragen en je het tegenovergestelde bereikt. Gebruik één of hooguit twee signaalkleuren voor een optimale werking. Vermijd neonkleuren omdat die al snel onprofessioneel lijken.

4. Verbeter het begrijpen en leren door kleurgebruik in een infographic

Het Instituut for Colour Research bevestigde dat kleurgebruik voor 55 tot 78% verbetering kan zorgen bij leren en begrijpen. Andere studies hebben ook aangetoond dat gekleurde afbeeldingen meer herinnerd worden dan zwart wit. De meeste ondervraagde mensen konden meer afbeeldingen herinneren als ze gekleurd waren in tegenstelling tot zwart wit.

5. Kies de juiste kleurencombinatie voor je infographic

Bij het vormgeven  van e-learning infographics kun je het beste werken met een kleurenschema van drie kleurtonen. Dit is voldoende om visueel de interesse te wekken zonder overweldigend te zijn. Een triadisch kleurenschema op basis van het kleurenwiel levert daarom gegarandeerd goede resultaten op. Houd je  met het ontwerpen van een infographic aan de 60-30-10% verhouding regel voor een optimale verhouding van de kleuren.

6. Gebruik kleur op basis van betekenis

Gebruik warme kleuren in je infographicom te stimuleren: Rood vestigt de aandacht, en wordt vaak gebruikt voor call-to-action (CTA). Oranje, eveneens CTA, voorkomt verveling. Geel markeert dingen die onthouden moeten worden en stimuleert mentale activiteit. Gebruik koele kleuren in je infographic om te kalmeren: Blauw als iets te ingewikkeld lijkt, Groen is rustig voor de ogen en vertegenwoordigt evenwicht en is goed te gebruiken in combinatie met een andere kleuren.

Ook een (leerzame) infographic laten maken?

Mail ons voor vrijblijvend advies op snoeiv@me.com

Geschreven door: André Snoei, (Snoei Vormgeving / Het Illustratiekantoor) Senior visual designer en Helma van den Berg (Let’s Learn), microlearning expert.

Gebruikte bronnen:
Connie Malamed: Visual design solutions, ATD Press (2015)
The Psychology of Color: How Do Colors Influence Learning?
Color Psychology: Use Warm Hues to Energize Your eLearning
6 Ways Color Psychology Can Be Used to Design Effective eLearning

Rubriek is gesloten.